2007/2008 Cycle

JUDGES

Archite, Jayantha Perera, FIA (SL)
President, Sri Lanka Institute of Architects

Archt. Jayantha Perera completed his Architectural Education at the University of Moratuwa and subsequently was elected a corporate member of the SLIA and the RIBA.
He was on the Academic staff of the University of Moratuwa and the University of Maiduguri, Nigeria.
Having served mainly in the private sector in Sri Lanka for over two decades with short stints in Oman and Nigeria, is presently the Principal Architect of his own practice “Architect Jayantha Perera”.
Currently the President of SLIA, and has held several key Offices in the Council and in Boards of the SLIA. In addition was the Chairman of the ARCASIA Committee on Architectural Education.

Prof. David Robson
Architect, Academic and Author

David Robson has divided his forty year career in Architecture between practice and teaching, having been Chief Housing Architect to the new town of Washington in England and a professor in the University of Brighton and the National University of Singapore. He first came to Sri Lanka in 1969 to develop the new course in Architecture in the University of Ceylon Colombo.Later, in the 1980, he was an adviser to the National Housing Development Authority on the Hundred Thousand Houses Programme.He is the author of a number of books on Architecture, including a monograph on Geoffrey Bawa, His latest book “Beyond Bawa – Modern Masterpieces of Monsoon Asia” will appear in the autumn of 2007.

Prof. SenakeBandaranayake, D.Phil. Oxon.
Emeritus Professor of Archaeology,
University of Kelaniya.

He was the founding Director of the Postgraduate Institute of Archaeology and Archaeological Director of the Sigiriya Cultural Triangle Project, posts he held for many years. He was later Vice-Chancellor of the University of Kelaniya, Director-General of the Central Cultural Fund, and a member of the University Grants Commission. He also served as Sri Lanka’s Ambassador to France and UNESCO and High Commissioner in India.

Prof. Bandaranayake has published more than 100 research papers and authored or edited a number of books including Sinhalese Monastic Architecture (1974); Sri Lanka-Island Civilisation(1977); Sigiriya:Excavations and Research (1984); Ivan Peries Paintings: 1938-88 (1986; co-authored with ManelFonseka) The Settlement Archaeology of the Sigiriya-Dambulla Region (1990; co-editor); The Rock and Wall Paintings of Sri Lanka (1996) and most recently Sigiriya: City, Palace, Gardens, Monasteries, Paintings (2005) and The University of the Future and the Culture of Learning (2007).

He holds the national honours of Vidyajothi and Deshabandu.

Architect Anjalendran and Trustee Ms. Eugenie Mack joined the Judges to help facilitate effective on-site Technical and Physical Reviews.

SHORT-LISTED PROJECTS

The Boulder Garden Nature Resort by Lalyn Collure


 

The Central Bus Terminal and Retail Shopping Centre by Architects Co- Partnership (ACOP).


 
The Department of Wildlife Conservation’s Minneriya National Park Visitor Centre, by Sunil L. Gunawardena


 
Nalin Indrasena’s House by Shyamika Silva


 
The Thicket by M M G Samuel


 
The Saffron Beach Villa, by PWA


 
The Bed Sitter by Prasanna Jayalath


 
An Estate Bungalow by Palinda Kannangara


 
The Suzuki Maruti Complex by Nela de Zoysa


 

 

THE WINNERS

Shared First Prize:

  • The Boulder Garden Hotel by Llalyn Collure
  • Nalin Indrasena’s House by Shyamika de Silva

Runners Up:

  • The Suzuki Maruti Complex by Nela de Zoysa
  • An Estate Bungalow by Palinda Kannangara

 

SPEAKERS AT THE AWARDS

Rev. Mervyn Fernando, Director of the Subhodhi Foundation


A 10-roomed boutique hotel designed for nature loving tourists in the thick vegetation bordering Sri Lanka’s world heritage rainforest – Sinharaja. Its primary aim is to provide unique accommodation in close contact with nature, while the site in itself offers a wide variety of ecological systems that represent typical wet zone forests. Buildings are nestled in the natural contours of the landscape rather compactly yet promising the utmost individual privacy.
The Resort is a harmonious dialogue between man and nature. Following ancient traditions of building amongst rocks, this nature resort shares a sensitive response to the natural environment. It has also adapted sustainable development principles by solely relying on local resources of the community.


The urban development authority in Dambulla – a major business centre in Sri Lanka’s central province – commissioned an innovative and simple design for a new bus terminal for the bustling city. Focused on designing a very simple building keeping in mind cost constraints whilst providing the most efficient and convenient facilities to the commuters and users of the terminal, ACOP created a highly stylistic structure. Also featured was a curved, light weight roof on steel trusses supported on 10 metre high steel stanchions. The free space between the roof and the second floor provide good natural ventilation and visual connectivity between spaces.

Apart from the main function of the building, the design endeavored to make the complex as a meeting place for commuters, shoppers, and students, with wide corridors and large courtyards.


The Centre lies between the ancient cities of Sigiriya and Polonnaruwa. The design concept was that the site belongs first and foremost to the wildlife. For the wild animals too the jungle and the ruins are linked.
It was this harmonious mix of jungle, ruins of ancient structures and wildlife that was the inspiration for this site. The design of this project was conceived as ruins scattered over open patches of thick jungle. The buildings are a series of thick columns of varying dimensions, with natural stone finish and exposed thick brick walls connected with elevated walkways.

The house is a modern, minimalist home surrounded by trees, all of which were incorporated into the design. The total structure, resembling a large white cube, sits on 5 perches of an 8.8-perch block of land. Its main feature is a double height glass wall that opens up completely, making the living space and garden, one. The space also includes a modern water feature that sits both inside and outside the building separated by a glass wall.
A contemporary spiral staircase leads to the upper levels of the house, which feature two bedrooms that overlook the double height space. The open design provides alot of cross ventilation, while a Jacuzzi – on a roof slab – is ideally situated under a canopy of trees

has been created as a retreat to unwind, relax, and achieve peace of mind. A site in Sri Lanka’s Gampaha district was purchased in 2005 and later an adjoining paddy field was added to bring in its distinct character, with its ever changing harvesting seasons.
To convert this unkempt estate into a nature retreat, the concept for this garden was developed with the idea of relaxing the mind from the point of entry. The garden offers visitors with many unique places to stop and contemplate, and the experience is topped off with a pavillion in the South East corner of the garden that overlooks the lake and paddy fields.

The villa is a modern interpretation of the traditional beach Villa. The Villa incorporates all the aspects of a modern holiday home, but also reflects the cosmopolitan lifestyle of the owners. Particular vernacular and historical references in material and space were used to provide the design direction required to capture the distinct differences between buildings endemic to Sri Lanka and building in other tropical countries. The sea forms the most prominent feature of surrounding landscape and the stillness of the horizon provided the balance. The building also conveys a sense of both movement and stillness.

The structure is situated by the side of a road that borders an extensive landscape, and spread over 1529 square feet on a narrow site of 142 perches in its extent. The land was initially separated to build an office and a residence, with the office at the road and residence towards the rear. The main challenge in this design was to conceptualise two environments, the building at present and its future. Creating the most comfortable setting for two unique situations became the architect’s main objective.
The interior of the bed sitter consists of a utility core where the pantry, toilet and store are located, and a more flexible living quarter containing a master bed room, as well as living and dining rooms. The use of interactive spaces allow for the extension of boundary for each function.

The estate is a hideout designed, in essence, to allow its owners to live amidst the green and enjoy nature to the fullest. The structure consists of three rectangular boxes housing the main activity areas, comprising living and dining rooms, and three bed rooms and bathrooms, all of which are slightly angled to optimise the magnificent view of the forest across. The two main blocks are linked with a glass passage.
The dining room is the focus of the building as a ‘glass box’ on a steel structure protruding towards the forest and floating above the infinity edge swimming pool.

The structure stands on a 100 perch rectangular site, and is bound on two sides to create an acute angle. Dictated by the two roadways, two linear winged structures with lean-to roofs meet at the apex of a triangle to present passersby with an overwhelming entrance.
The directional skylight supported by an aerodynamic truss creates interplay of light and shade, casting shadows under the tropical sky, bringing in the Suzuki’s into sharp focus. The exhibits are further highlighted against the hi-tech, sparse minimalism of the double height space that invites the environs in.